FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése
Favorit Trade Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. I/6.
+36 42 410 628

A kazánválasztás legfontosabb paraméterei

Szeretné lecserélni kazánját? Átalakítaná fűtésrendszerét? Nem lesz olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondolja. Íme néhány jó tanács, mire is kell feltétlenül odafigyelni.

A kazánméret megválasztásának paraméterei:

- Fűtendő légtér (m3)
- Hőszigetelés, nyílászárók minősége, állapota
- A csatlakoztatni kívánt fűtési rendszer típusa (radiátoros, padlófűtés stb.)
- A fűtési rendszerben lévő víz mennyisége
- Kémény mérete, anyaga, minősége

- Nyílt vagy Zárt fűtésrendszer

 

A különböző fűtési rendszerek esetén alkalmazható számítások a kazán típusának és méretének helyes megválasztásához a következőek:

m2 x 0,195= kW

m3 x 0,065= kW (pl.: 10 x 15 x 2,7 x 65= 26 kW)

 

A kazánok helytelen méretezéséből eredő főbb hibák a következők:

- Túlméretezés esetében kondnzáció jöhet létre. A kazánban lévő fűtőfolyadék hőmérséklete alacsonyabb az előírtnál, ezért a tűztér „hideg” falán kicsapódik a pára. Ez összekeveredik a használat során felrakódott égéstermékkel, egy savas folyadékot hozva létre, ami a kazán anyagának károsodásához vezet.

- Alulméretezés esetén: A lakásban a kívánt hőmérséklet nem elérhető.

- Nem megfelelő kémény: A kémény pontos méretezése nagymértékben javítja a kazán hatásfokát és élettartamát. Fontos a kazánhoz ajánlott kémény méretek és előírások betartása.

Ha a kazán teljesítménye a fűtésrendszerhez mérten nem megfelelő, az alábbi jelenségekkel találkozhatunk és a következő megoldásokat javasoljuk.

1. Ha a kazán teljesítménye túl alacsony a fűtött területhez képest.

Megoldás: A kazánt nagyobbra kell cserélni!

A hő elvételt csökkenteni (egy-két fűtőtest elzárásával)

2. Ha a kazán teljesítménye túl nagy a fűtött területhez képest.

Megoldás: Puffer tartály, indirekt vízmelegítő vagy több fűtőtest rendszerbe építése.

Fontos a pontos tervezés és számítás! Kérje szakmai tanácsainkat, hívja a (42) 212 800-as telefonszámon, és kérjen időpontot egy személyes konzultációra.

 

Néhány kérdés a kazánválasztással kapcsolatban

 

1. Milyen szempontok alapján kell készüléket választani?

Teljesítménye, hatásfok, típusa, márkája, funkciója, energiaigénye, károsanyag-kibocsátása, megbízhatósága, garanciális ideje, szervizhálózata, tartóssága.

2. Nyílt vagy zárt égésterű készülék legyen?

A hagyományos, kéményes kazán égésterét nem zárja el semmi. Közvetlen környezetéből, a felállítási térből veszi el az égéshez szükséges oxigént. Az égéstermék elvezetés kéményen keresztül történik, ennél a típusnál fordulhat elő, hogy nem megfelelő működés esetén a szénmonoxid (CO) visszakerülhet a lakótérbe és mérgezést okozhat. A megfelelő „kémény-huzat” elérése érdekében viszonylag magas a távozó égéstermék hőmérséklete, emiatt a hatásfok már nem teljesíti a mai kor kívánalmait, így nem is ajánljuk.

A zárt égésterű kazánok égéstere a közvetlen környezettől elzárt, az égéshez szükséges oxigént az épületen kívülről nyeri, nem a felállítási térből. Az égéstermék szabadba való juttatásáról már egy ventilátor gondoskodik, ami az égéshez szükséges levegőmennyiség bejuttatását is biztosítja. A hatásfok a pontosabb gáz-levegő arány és az alacsonyabb távozó égéstermék hőmérséklet miatt magasabb. Az üzem hatékonyabb és biztonságosabb, hiszen mérgező anyagok nem juthatnak vissza a légtérbe. Általában saját égéstermék elvezető/friss levegő beszívó rendszere van, de van olyan megoldás is, amikor a meglévő kéményjáratot, benne egy saját béléscsővel használják fel. Manapság már csak zárt égésterű kazánt lehet vásárolni.

Video a működési elvről

3. Kondenzációs vagy hybrid kazánt válasszak?

A hybrid kazánok a kondenzációs gázkészülék, és a hőszivattyú technológia egyesítésével jöttek létre. A fejlesztés célja az volt, hogy egy olyan termék kerüljön piacra, melynek a legoptimálisabb beépítési és az éves ráfordítás költségei a lehető legalacsonyabbak legyenek. Nézzük a tényeket! Egy épületgépészeti beruházás költsége csak akkor térül meg, ha belátható időn belül „visszajön az ára” (4-5 év), vagyis ezen idő elteltével már csak „hasznot” vagyis megtakarítást hoz a végfelhasználónak. A hőszivattyú telepítése olyan irreálisan magas áron lehetséges csak, aminek megtérülési ideje akár egy emberöltő is lehet, ugyanakkor a hagyományos gázkészülék telepítése olcsó, de ott meg az éves költségek lesznek irreálisan magasak. Éppen ezért ajánljuk figyelmébe a hybrid kazánokat, melyek a kondenzációs kazán, és a hőszivattyú kollaborációjából született meg. A hybrid kazánokról itt tudhat meg többet.

4. Puffertartály vagy fűtő készülék?

Úgy gondoljuk hogy ha már van egy biotüzelésű kazánunk, akkor felesleges külön palackozott gázzal, vagy árammal működő vízmelegítő rendszerre szert tenni, ugyanis ha elég nagy a kazánunk akkor elegendő egy puffertartályt felszerelni, így a fűtéssel együtt megoldható a melegvíz-ellátás.

A puffertartály pufferolás kiegyenlítés, tárolás, a lakásban egyenletesebb hőmérséklet tartható.

5. Tárolós vagy átfolyós?

A biotüzelésű kazánok esetében csak a tárolós lehetősséget vehetjük igénybe. A beépített tároló segítségével nagyobb mennyiségű meleg vizet állíthat elő rövid időn belül, tehát nem lesz gond, ha egyszerre két helyiségben is meleg vizet akar vételezni. Ha kiemelten sok meleg vizet szeretne használni egyszerre, például esőztetős vagy hidromasszázs zuhany van, akkor érdemes akár külső tárolót is vásárolni, amit egy fűtő készülékkel köthetünk össze. Ha napkollektoruk is van, vagy tervez a jövőben, akkor szintén érdemes külső tárolót használni, hogy mindkét eszközzel tudjon hatékonyan meleg vizet előállítani.

6. Mekkora teljesítményű kazánra van szükségem?

A legjobb megoldás, ha épületgépész tervezőre bízza a hőszükséglet-számítást, főleg új ház építése esetén. Ennek a költségét sokszor megspórolják, főleg ha „csak” kazáncseréről van szó. A legtöbb esetben nem a fűtés, hanem a melegvíz-ellátás igényli a nagyobb teljesítményt. A legtöbb készülék visszaszabályozható, és érdemes áldozni egy kis időt a tervezésre, mert a komfortigényünknek és a hatékonyságnak összhangban kell lennie.

7. Mennyire fontos a márka?

Mint minden más termék esetén, a kazánoknál is több márka közül választhat. Szerencsére Magyarországon a vezető márkák mind elérhetőek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél többet várunk egy márkától, annál többe fog kerülni. A nagyobb, nevesebb márkák előnye, hogy komoly fejlesztő csapat áll a háttérben, ezért ha valaki a csúcstechnológia iránt érdeklődik, akkor érdemes a nevesebb, ismertebb márkákat választania. A középkategóriában, ahol a legnagyobb számban adnak el készüléket, a szervizek száma, minősége és alkatrész-ellátottsága fontos érv lehet a választásban. Az alacsonyabb árkategóriában is kaphatunk készüléket még jó nevű gyártóktól is, de itt kiemelt figyelmet fordítsunk a karbantartásokra még a garanciális időn belül is.

Ha minket kérdez, akkor mi a magyar márka mellett tesszük le a voksunkat, ezen belül a CelsiusPlussz kínálatát ajánljuk figyelmébe, ugyanis ez a piacvezető márka 100%-ban magyar alapanyagokból készült, magyar tervek alapján, és ár-érték arányban is teljes mértékben megállja a helyét a piacon.

8. Mennyibe kerül ma egy kazán?

Nagyjából egy családi ház fűtésére, melegvíz-ellátására 150-800 000 Ft között vásárolhatunk kazánt a korábban taglalt ismérvek alapján. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy itt tényleg igaz: minél drágább, annál jobb. Ennek ellenére figyeljen az akciókat, és a lakossági pályázatokra mert több tízezer forintot is megtakaríthat, ha akcióban, vagy nyert pályázattal vásárol.

9. Tényleg szükség van tervezőre?

Mindenképpen szükségesnek tartjuk! Feltétlenül legyenek tervek a lakása gépészetéről. Hosszú távon nagyon sokat spórolhat, ha nem vásárol túl nagy vagy túl alacsony teljesítményű, tudású készüléket. Komolyabb rendszernél, ahol több eszközt is használ, vagy komolyabb komfortigénye van, kötelezően ajánlott megbízni egy tervezőt!

10. Milyen engedélyekre van szükség?

Kémény szakhatósági engedély, fűtési rendszer érintésvédelmi vizsgája, gyártó által megjelölt szakszerviz hivatalos beüzemelése.

11. Hogyan csatlakozik a meglévő fűtési rendszerhez?

Egy új kazán a régi rendszeren okozhat meglepetéseket. Feltétlenül tisztítsa át a régi rendszert, mielőtt beindítja a készüléket. Rendszertisztító szivattyúval és speciális folyadékokkal ezt elvégzi egy profi szakember. Feltétlenül szereltessen mechanikai szűrőegységet is a rendszerbe, hogy a fizikai szennyeződéseket, például a rozsdát kiszűrje, nehogy tönkretegyék az új kazánt. Fontos, hogy az előzőhöz képest új, más teljesítményű, típusú kazánnál a kéményrendszert nagy valószínűséggel cserélni kell, és a hőleadókat is érdemes átnézni/újratervezni. A hőleadó közeg (víz) ajánlott lágy vízre cserélni.

12. Miért fontos a vezérlés, szabályozás?

Hiába van új kazánja, ha nincs jól szabályozva a komplett rendszer. Mindig rendszerben kell gondolkodni. Ha egy elem megváltozik, az kihat az egészre. Ha szeretné hogy fűtésrendszere megfelelően működjön, a beállításokhoz kérje szakember segítségét.

13. Mi a különbség az automata adagolós, faelgázosító, és a pellett kazánok között? Melyiket válasszam?

 

 

Az automata adagolós kazánok alapja a fejlett tüzeléstechnológia, mely maximálisan biztosítja a korfontérzetet, és a legoptimálisabb fűtést. Képesek szabályozni a fűtési időt, a megfelelő hőfok eléréséhez szükséges energiafelhasználást, így a készülékek csak annyi energiát termelnek, amennyi az épület felfűtéséhez, és szinten tartásához szükséges. Éppen ezért talán az egyik leggazdaságosabb, ezáltal a legkeresettebb kazánok egyike. Itt tudhat meg többet az automata kazánokról.

 

 

 

 

A faelgázosító kazánok olyan szerkezetek, melyek két különálló tűztérrel rendelkeznek, éppen ezért megtörténik a maximális energiahasznosítás, így gazdaságossá válik a fűtés. Itt tudhat meg még többet a faelgázosító kazánokról.

 

A korszerűen optimalizált fűtési rendszerrel jelentős, akár 70%-os fűtési megtakarítás is elérhető. Az új generációs pellet égőfejek, szinte bármilyen biomassza alapanyagából (fafeldolgozó ipar hulladékai, energia növények, mezőgazdasági növények) előállított pelletek elégetésére alkalmas.
A legtöbb típus teljesítményszabályzású, vagyis az egyedi igényeknek megfelelő teljesítményt biztosítja. Léteznek olyan rendszerek, melyek időjárásfüggő szabályzással és vezérléssel vannak kialakítva. Itt tudhat meg többet a pellet kazánokról.

                                              

 

A választás sokszor nem egyszerű, mindhárom típust melegen ajánljuk, de azt javasoljuk, hogy végső döntését egy szakemberrel való átfogó beszélgetés után hozza meg.

13. Mekkora egy kazán?

A kazán mérete sok mindentől függ. Például hogy automata, hybrid, faelgázosító, rönkégető vagy égőfejes kazánról beszélünk.

14. Milyen sűrűn kell takarítani, karbantartani?

A hamuzást tüzelőanyagtól függően célszerű naponta, víztárcák tisztítása (hamuzása) 2-3 hetente, kéménnyillások tisztítása havonta.

Az automata kazánok tisztítása összetett folyamat, kimondottan tüzelőanyag függő, rosszabb minőségű tüzelőanyag esetén naponta, közepes minőségű esetén 3-4 naponta, jó minőségű esetén (din+ szabvány) akár 2 hetente.

A karbantartás elvégzése, szakember segítségével, minden fűtési szezon előtt kötelezően ajánlott!

15. Mi a teendő, ha valami elromlik?

A legtöbb készülék javítható, szinten minden alkatrész pótolható, és az is előfordulhat hogy valamilyen beállítási hiba merül fel. Mindenféleképpen azt javasoljuk, hogy ne kezdjen el kísérletezgetni, inkább kérjen segítséget a szakszerviztől! Pont a meghibásodás lehetősége miatt javasoljuk azt, hogy széles szervizhálózattal rendelkező, itthon is elérhető gyártói képviselettel rendelkező márkát válasszon.

16. A CO-mérgezés hogyan kerülhető el?

CO-mérgezés első sorban gázkészülékek esetében fordulnak elő. Okozhat a gáztűzhely, a konvektor vagy a kéményes, nyílt égésterű kazán hibás működése. Így azt javasoljuk, hogy zárt égésterű készüléket válasszon, hogy kizárja a baleset lehetőségét. Amennyiben nyílt égésterű kazánja van, a helyiség ne legyen légmentesen lezárva, folyamatosan szellőztessen, és feltétlenül szerezzen be egy jó minőségű CO-riasztót, mert életet menthet!

Biotüzelésű kazánoknál a CO mérgezés azért nem gyakori, mert a jelenséget sűrű füst kíséri, ezért szemmel látható jele van.

17. Mit kell még vennem, ha be akarom szerelni a kazánt?

Azt javasoljuk, hogy kérjen komplett ajánlatot fűtésszerelő kivitelezőtől, mielőtt vásárolna!

18. Webáruházból is érdemes vásárolni?

Igen érdemes, de csak abban az esetben ha megbízható, szakmailag elismert webshop-ról van szó, ám ebben az esetben is, a kiválasztáshoz és a szereléshez is igénybe kell vennie szakember segítségét, ezért a legjobb, ha a kivitelezővel konzultálva rábízza a beszerzést is, még ha pár ezerrel többe kerülhet, mint a webshopos ár. Az általa nyújtott szakmai segítség és megbízhatóság bőven megéri az extra költséget, nem beszélve a beüzemelési szervizháttérről, mely minden esetben a garancia feltétele.

19. Milyen extra funkciók léteznek?

Az energiatakarékosság, szabályozhatóság mellett több funkciót is kínálnak a gyártók. Külsőhőmérséklet-érzékelő már minden komolyabb készülék alaptartozéka. Van, aki a felhasznált anyagok minőségével emelkedik ki a többiek közül, van, aki a kis méretre esküszik. Minden készüléknek, ami a választásra vár, olvassa el a műszaki tájékoztatóját, hogy a főbb ismérveken túl tudja, milyen extrákkal rendelkezik.

20. Minden kazán külsőre egyforma, nincs dizájnosabb?

Ez a termék nem kifejezetten a formatervezők álma. Ráadásul a kazánházban nem nagyon merül fel igényként a külalak. Ennek ellenére néhány gyártó felfedezte az ebben rejlő marketingértéket, és akár arany színben, és különböző formákban is választhatunk készüléket. Ennek ellenére azt javaslom, maradjon a technikai paramétereknél, az alapján válasszon.

 FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése

Favorit Trade Kft. 2016

MSBT design