FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése
Favorit Trade Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. I/6.
+36 42 410 628

Legújabb termékünk hamarosan elérhető!!! Konzervipari melléktermék, mint alternatív fűtőanyag

A konzervipari melléktermék hatalmas előnye, hogy megfelelő szárítás után alternatív fűtőanyagként is hasznosítható. Fűtőértéke 22 MJ/Kg. Egy átlag 100 m2-es családi ház, átlagos szigetelés mellett, 22 Celsius fok fűigény esetén, 7-8 tonna konzervipari fűtőanyagot használ fel egy szezon alatt.

Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően, ma már nem készül csonthéjas gyümölcsből magvazatlan konzerv a gyümölcsmag cianid tartalma miatt, így a korszerű konzervipari technológia lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt óriási mennyiségű gyümölcsmag halmozódik fel, melyet később akár tüzelőanyagként is felhasználhatunk.

Konzervipari melléktermék például a fent említett gyümölcsmagvak (meggy, cseresznye, szilva, barack) de a dióhéj, mogyoróhéj, mandulahéj, napraforgóhéj, és a borsóhéj is ebbe a csoportba sorolható.

A gyümölcsmagból tüzelőanyagot két módszerrel érhetünk el:

1. Természetes szárítás – Előnye, hogy nulla befektetett energiával érhetjük el a kiváló tüzelőanyag állapotát. Mivel a gyümölcs szezon nyáron van, ezért kezünkre játszanak az év legmelegebb hónapjai, így az egyébként káros UV sugarak hasznossá válnak, ugyanis a penészedés legnagyobb ellensége a perzselő napsütés. Megfelelő sík terepen vékonyan terítve, naponta forgatva, 3 egymást követő száraz napon belül el is készülhet egész téli tüzelőnk. Amint elérte a gyümölcsmag a megfelelő szárazságot, bigbag zsákokba kerülve száraz helyen tárolandó

2. Mesterséges szárítás – Előnye hogy néhány óra alatt tökéletesen száraz fűtőanyagot kapunk, hátránya, hogy jelentős energiát kell befektetnünk. Ezt a szárítási formát terményszárítóban végzik, gyakorlatilag ugyanazt a hatást érjük el vele mint a természetes szárítással, nem éppen költséghatékony módon.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a természetes úton szárított gyümölcsmag jobb paramétereket mutat mint a mesterséges technológiával szárított mag.

Milyen kazán alkalmas gyümölcsmag égetésre?

Mivel a gyümölcsmagvak égés közben rendkívül gázosodnak, ezért felhasználásuk csak és kizárólag irányított égésű, automata adagolású kazánokba ajánlott.. Ezeket a kazánokat pellet és apriték égetésére találták ki, így speciális beállítások szükségesek a gyümölcsmagvak tüzeléshez, ami rend szerint csökkentett tüzelőanyag behordást jelent a már említett gázosodás és magas hőérték miatt. Ezen módosítások állandóak maradhatnak, mivel a gyümölcsmagvak hőértéke és állaga mindig egyforma szemben a pellettel, ahol akár minden vásárláskor más összetételű a granulátum, így a beállításokat is módosítani kell.

Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a beállításokat minden esetben nagy gyakorlattal rendelkező szakemberrel végeztessék el, mert a rossz beállítások következménye veszélyes a kazán szerkezetére nézve.

 

Környezettudatosság

Megújuló energiaforrásból állítunk elő tüzelőanyagot.

Megfelelően beállított kazán esetén teljesen átlagos a szállópor koncentráció

A közhiedelemmel ellentétben a cianid nem szabadul fel /oxidál/FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése

Favorit Trade Kft. 2016

MSBT design