FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése
Favorit Trade Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. I/6.
+36 42 410 628

Hogyan fűtsünk fával gazdaságosan – A tűzifa optimális nedvességtartalma

Köztudott hogy aki fával fűt, az töredék áron megússza a téli fűtésszezont, ehhez azonban megfelelő tűzelőberendezés szükséges, és a módszert is érdemes elsajátítani annak érdekében, hogy ne ráfizetés legyen.

A nedves tűzifa négyszer drágább a száraznál. Ennek oka hogy a víz nem éghető, és negatívan befolyásolja a tűzifa égését, vagyis hűti, azaz az energia a víz forralására megy el. A víz melegítésével csökken a fa tömege, ezzel a fajlagos energiatartalama nő. Jó tudni, hogy a frissen vágott fának a páraszázaléka 50%, éppen ezért fontos az hogy végbe menjen az a száradási folyamat amiről már korábban írtunk. Ha a folyamat lezajlik, a tűzifa tömege alaposan lecsökken, ám energiája közel duplájára nő.

1 kg frissen kitermelt tűzifa fűtőértéke kilogrammonként 1.9 kWh, míg a száraz tűzifáé 4.3 kWh.

A tűzifa ideális nedvességtartalma 20% alatt van, de inkább 10-15%, ezzel szemben a frissen vágott fa 40-50% vizet tartalmaz, így a víz elpárologtatása elnyeli a felszabaduló energia felét.

Friss tűzifa esetében az elégetett tűzifa vízgőzének egy része a kéményen távozik a szabadba, vagyis az utcát fűti, a másik fele pedig lecsapódik a kémény falán és bűzős, barna lé formájában szivárog a falon. Ennek veszélye, hogy az égéstermékek nitrózus gázokat és szén-dioxidot tartalmaznak, melyek vízzel elegyedve savassá válnak és nemes egyszerűséggel szétmarják a kémény falát. Erre is van természetesen megoldás, mégpedig a korszerű, hőszigetelt, saválló samottbetétes kémény, amely képes ellenállni ennek a folyamatnak, de a kazán hőcserélőjének védelmére a mai napig nem született megoldás.

Az alacsony égési hőfok egyéb problémákat is eredményezhet, mint például hogy a fagázok nem égnek el teljes egészében, hanem füst, korom, és kátrány keletkezik hő helyett, a kátrány lerakódik, elzárja a füst útják, ami halálos szén-monoxid mérgezést okozhat. A kátrány ugyan kiváló hőszigetelő, de ebben az esetben erősen rontja a tűzelőberendezés hőleadását.

Ennek ellenére is nagyon sokan frissen kivágott, nedves fával fűtenek, sőt fűtés előtt meglocsolják, hogy tovább tartson a tűz. Pedig ez kikerülhető lenne megfelelő tüzelőberendezési rendszerrel, mely akkor is fűt, amikor a tűz már nem ég.

A kellemetlenségek elkerülése végett, már vásárláskor érdemes ellenőrizni a tüzelő nedvességtartalmát. Mindezt egy egyszerű digitális eszközzel tehetjük meg úgy, hogy a felhasított fa belső felületét mérjük. Ezek a mérőeszközök nem kerülnek sok pénzbe, körülbelül 5-6.000- forintért már lehet kapni. Úgy gondoljuk talán ennyit megér az hogy ne okozzunk saját magunknak borsosabb problémát.FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése

Favorit Trade Kft. 2016

MSBT design