FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése
Favorit Trade Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. I/6.
+36 42 410 628

Hogyan fűtsünk gazdaságosan – Begyújtás, tüzelés fával

Akik régóta fűtenek fával pontosan tudják, hogy a begyújtásnak és a tüzelésnek külön technikája van, amit érdemes elsajátítani ha gazdaságosan akarunk fűteni, nem beszélve a légszennyezésről, és egyéb kellemetlenségekről. Íme néhány tanács, mit hogyan érdemes csinálni.

Ha a tűzifa begyújtása nem történik megfelelően a kazánból hasznosítatlan energia lép ki a kéményen, és akkor még nem szoltunk a pazarlás mellett a légszennyezésről, és a felesleges pénzkidobásról.

A begyújtás titka, hogy a vastag fát alulra kell rakni, majd felé fokozatosan egyre vékonyabb fadarabok kereülnek egészen a galy ágakig, a tüzet pedig felül érdmes meggyújtani ahova a legvékonyabb ágak kerülnek. Ha kellően száraz a fa és a fent említett módon raktuk meg a tüzet, akkor egy gyufaszál is elegendő, ugyanis a tűz hősugárzás által terjd lefelé, így csak annyi fagáz szabadul fel, amennyi rögtön el is tud égni.

A fa energiájának kétharmadát illó olajok adják, melyek az égés során elpárolognak, a maradék egyharmad energiát pedig a fasznén égésének tulajdonítják. Ez annyit jelent, hogy ha a rakás hirtelen sok hőt kap alulról a rossz begyújtás technika miatt, akkor a tetemes keletkező fagáz nem tud elégni, csak füstől.

Ha helyes technikával történik a kazán begyújtása, létrejöhet a tökéletes égés, melynek 3 fontos feltétele van.

1. Magas hőmérséklet, vagyis minimum 900 °C

2. Jó légkeveredés – az oxigén és az égésgázok elegyedése

3. Idő az égéshez, mielőtt leadja az energiát és lehűl a füstgáz

Ha ezek közül egy feltétel is hiányzik, csak füst keletkezik. Ezek a feltételek nagyban függnek a berendzés hatásfokától is. Például a kandallók, és a kályhák csak 10-15%-os hatásfokot érnek el, míg egy a fenti feltételek alapján optimizált berendezések akár 90% feletti hatásfokkal is működhetnek.

Hogy a fatüzelése megközelítse a fenti feltételeket függetlenül a berendezésétől, a tüzelési technikákkal optimalizálhatja a kívánt hőmérsékletet. Ha nem akar hőgutát kapni, akkor érdemes kevés fát rakni a tűzre, viszont az intenzíven égjen, amit a tűzifa felhasogatásával érhet el. Ennek oka hogy az ujjnyi, vagy csuklónyi darabokra hasogatott fa felülete kisebb, gyorsabban átmelegszik, így magasabb lesz az égési hőmérséklet. Fontos az is hogy ne folyjtsa vissza az égést, vagyis hogy elegendő levegő jusson a tűztérbe, ellenkező esetben csak füst keletkezik hő helyett.

Cikksorozatunk következő részében a kályhákról írunk le néhány hasznos információt.FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése

Favorit Trade Kft. 2016

MSBT design