FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése
Favorit Trade Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. I/6.
+36 42 410 628

Hogyan fűtsünk gazdaságosan – kályhák

Cikksorozatunk következő epizódja arra hivatott hogy bemutassa a kályhaféléket, ezáltal olvasóink maguk tudják majd eldönteni melyik kályha-fajta számukra a legszimpatikusabb, és egyben leggazdaságosabb.

Pelletkályhák

A pelletkályhák hatásfoka jónak mondható, ugyanis széles tartományban állítható teljesítményük, automatizálhatóak, valamint folyamatos üzemre képesek, vagyis akár több napi vagy heti tüzlőanyag is tárolható a beépített tartályukban. Előnye hogy elektronika adagolja a pelletet, gyújtja és zárja el a tüzet a beprogramozott igény szerint, valamint hogy pellet helyett konzervipari melléktermékekkel is fűthető. Erről bővebb információkat tudhatsz meg egyik korábbi cikkünkben.

Hátránya hogy elektromos árom nélkül nem működik, áruk 5-10-szerese egy kandallókályhának, illetve hogy a pellett az egyik legdrágább tüzelőanyag a jó hatásfokú fatüzeléshez képest, ugyanis előállítása energiaigényes. Ha kíváncsi vagy hogyan készül a pellet, olvasd el erről szóló cikkünket.

 

Cserépkályhák és egyéb szobakályhák

A cserépkályhák égetett mázas csempével vannak kívülről burkolva, belül sokféle szerkezetű lehet. A hő jelentős részét sugárzó hőként adja le, így akkor érvényesül igazán ha a fűtendő helyiség minden részéről rálátni. A legjobb hatásfokú cserépkályhák másodégéstérrel, másodlevegőbevezetéssel, és függőleges járatokkal készülnek. Általán megközelíti a tökéletes égéshez szükséges kritériumokat, de a kívánt égési hőmérséklet ritkán érhető el. Tömegük nagy, akár 8 órán át is képesek sugározni a meleget, hatásfokuk 40-75% között mozog.

 

Rakétakályhák

Magas égési hőmérséklet, másodlagos égés jellemző rájuk, és viszonylag nagy hőtároló tömegük van. Előnye hogy olcsó, jellemzően hulladék anyagokból felépített tüzelőberendezésről beszélünk, melyek sokkal jobb, okosabb alternatívát jelentenek az olcsó, nagy bevásárlóközpontokban elérhető kályhákkal szemben. Mellette szól még az is hogy akár vékony hulladékfával, gallyakkal is lehet benne tüzelni amennyiben megvan a kellő szárazsága az anyagnak. A hőtárolásra is van megoldás, akár egy kiselejtezett 200 literes hordó is biztosíthatja, bele homokot töltve, de lehet bontott tégla kályhatest, padka és segédkémény is, akárcsak a tömegkályháknál, de láttunk már olyan megoldást is hogy a konyhai tűzhely egybe volt építve a kályhával. Hátránya hogy kicsi a tűztere, így folyamatos táplálást igényel, cserébe előnyére válik hogy a tűz kihunyása után még órákon keresztül de akár egy napon át is ontja magából a meleget.

 

Tömegkályhák

Amennyiben megfelelő a belső kialakításuk, ezek a kályhák égetik el a fát legtökéltesebben. Ez a berendezés különleges belső felépítésének köszönhetően képes megvalósítani a tökéltes égést, vagyis akár 1000 °C-nál magasabb hőmérsékletű égést produkálhat, a fagázok és égési levegő tökéletes keveredése sem okoz gondot, és a hosszú égési idő sem marad el.

Belsejében nagy hőlökésnek ellenálló samott mag található, kívülről pedig egy vagy több rétegben kisméretű tégla burkolattal készítik, ami a hőt tárolja és egyenletessé teszi a hőleadást. Az elsődleges égéstérben 700 fokig melegszik a tűz, melyhez előmelegített másodlevegőt adagol, ez egy szűk torkolati járaton nagy sebességgel jut a másodégéstérbe, ahol alaposan keveredik, újra meggyullad és a maradék éghető anyag is kiég 1000 °C feletti hőmérsékleten. Innen a füstgáz hosszú labirintusrendszeren, fűtött padkán és segédkéményen át jut a kéménybe, hőmérséklete akár 100 °C alá hűlve átadja szinte az összes meleget.

Nagyon kellemes hőérzetet biztosít, ugyanis sugárzó hő formájában adja le az energiát. 2 órás égés után érdemes a kéményt egy retesszel lezárni, hogy a huzat a meleget ne szívja ki a lakásból. A kályha csak 48-72 óra alatt hűl le, de a belső mag 12, 24, vagy 48 óránkénti esedékes begyújtásakor még forró, így kevéssel a begyújtás után már tökéletes a hőmérsékletet a tökéltes égés végbemeneteléhez.

Ez a szerkezet akár konyhai tűzhelybe is beépíthető, de nagyobb akár az egész lakás befűtésére alkalmas szerkezetek is építhetőek. Nagy tömege miatt födémre csak és kizárólag statikus szakvéleménnyel építhető. Központi fűtésre is alkalmas. Ilyenkor a belső mag és a tégla héjak közé rakott csőkígyóval nyerjük ki a szükséges hőmennyiséget.

A hőladás egyenletes, így puffertartályt nem igényel, ráadásul a kályhába még sütő is építhető ami elég sokáig tartja a hőt.

Cikksorozatunk következő részében a kazánokról ejtünk néhány szót. FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése

Favorit Trade Kft. 2016

MSBT design