FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése
Favorit Trade Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. I/6.
+36 42 410 628

Hogyan fűtsünk gazdaságosan – kazánok

Amikor tervbe kerül a már meglévő fűtésrendszer lecserélése vagy éppen kiegészítése biotüzlésűre, mindig nagy problémát jelent a döntés, és felmerülnek bizonyos kérdések is. Mire cseréljem? Melyik biotüzlésű kazánnal járok jobban? Melyik a leggazdaságosabb számomra? Milyen legyen a teljsítménye? Mivel éri meg jobban fűteni? És persze a legfontosabb kérdés: mennyiből tudom megoldani? Ilyenkor érdemes szakember véleményét kikérni, így nyugodtan fordulhat hozzánk is kérdéseivel. Előljáróban pedig íme néhány fontos alaptudnivaló: Ha nem hozzáértő, könnyen felesleges költségekbe verheti magát.

Fa tüzelő kazánok

Más néven vegyes tüzelésű kazánok. Hátránya hogy hiányzik a magas égési hőmérséklet, ezért a hatásfoka 40-80% között mozog. Amennyiben a tüzelés nedves fával valósul meg, és nem intenzív, a kátrányosodás negatív irányba viszi el a hőátadást. Ennek oka hogy már 1 milliméteres kátrányréteg is csaknem 10%-al rontja a fűtés hatásfokát. Előnye, hogy jelentősen javítható a kazán hatásfoka amennyiben a hő tárolására puffertartály van beszerelve, mivel így intenzív fűtés esetén sem lesz túl meleg a fűtendő helyiségben, mert a hőt egy nagy tartályban dolgozza fel a rendszer.

 

Faelgázosító kazánok

Kiváló hatásfokú kazán, ami annak köszönhető, hogy majdnem teljesül a 3T. Ez azt jelenti, hogy az az égés gázok egy szűk torkolaton keresztül jutnak a másodégéstérbe ahol kellő mértékben keverednek a levegővel, arról nem is beszélve hogy egy átlagos kazánhoz képest kellően magas az égés hőfoka, valamint az égés is hosszabb ideig tart.

Hátránya, hogy nagy méretű puffertartály használata elkerülhetetlen, azonban előnyére váljék, hogy a hatásfok 75-85% között ingadozik. Hátránya, hogy elektromos áramot igényel, így áramszünet esetén nem működik az égésgázokat továbbító ventillátor, ami miatt a hatásfoka jelentősen lecsökken. Nem megfelelő használat esetén, például visszafolytott tűz, a hatásfok ugyancsak nagy mértékben rontható.

 

Pelletkazánok

Működési elvük hasonló a pelletkályháéhoz. Előnye, hogy széles tartományban állítható a teljesítményük, elektronika szabályozza a gyújtás és a tűz elzárását, valamint puffertartály nélkül is bátran rá lehet kötni a fűtési rendszerre. Hátránya a magas árkategória, és a felettébb drága tűzelőanyag /pellet/. Előnye, hogy a hatásfok 70-90% között mozog, valamint hogy megfelelő beállításokkal akár konzervipari melléktermékeket is lehet benne égetni, például meggymagot, ami jóval olcsóbb a pelletnél. Tájékozódj egyik korábbi cikkünkből a konzervipari melléktermékről.

 FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése

Favorit Trade Kft. 2016

MSBT design