FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése
Favorit Trade Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. I/6.
+36 42 410 628
ajánlatkérés

Ajánlatkérés
Minden mező kitöltése kötelező!Kérjük adja meg az ellenőrző kódot:Konzervipari melléktermékek (szárított meggymag)

A konzervipari melléktermék hatalmas előnye, hogy megfelelő szárítás után alternatív fűtőanyagként is hasznosítható. A szárított meggymag fűtőértéke 22 MJ/Kg. Egy átlag 100 m2-es családi ház, átlagos szigetelés mellett, 22 Celsius fok hőigény esetén, 7-8 tonna konzervipari fűtőanyagot használ fel egy szezon alatt.

 

 

Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően, ma már nem készül csonthéjas gyümölcsből magvazatlan konzerv a gyümölcsmag cianid tartalma miatt, így a korszerű konzervipari technológia lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt óriási mennyiségű gyümölcsmag halmozódik fel, melyet később akár tüzelőanyagként is felhasználhatunk.

Konzervipari melléktermék például a fent említett gyümölcsmagvak (meggy, cseresznye, szilva, barack) de a dióhéj, mogyoróhéj, mandulahéj, napraforgóhéj, és a borsóhéj is ebbe a csoportba sorolható.

A gyümölcsmagból tüzelőanyagot két módszerrel érhetünk el:

1.Természetes szárítás – Előnye, hogy nulla befektetett energiával érhetjük el a kiváló tüzelőanyag állapotát. Mivel a gyümölcs szezon nyáron van, ezért kezünkre játszanak az év legmelegebb hónapjai, így az egyébként káros UV sugarak hasznossá válnak, ugyanis a penészedés legnagyobb ellensége a perzselő napsütés. Hátránya viszont hogy 4-5 napba vagy akár egy hétbe is beletelik a szárítási idő, és nem kívánatos anyagok (kavics, kövek, szemét) is belekerülhetnek a meggymag közé, és ezek nagy károkat okozhatnak a kazán működésében.

2.Mesterséges szárítás – Előnye hogy néhány óra alatt tökéletesen száraz fűtőanyagot kapunk, melyet cégünk igyekszik a lehető legkisebb hozzáadott energiával előállítani. Ezt a szárítási formát terményszárítóban végezzük, gyakorlatilag ugyanazt a hatást érjük el vele mint a természetes szárítással, de század annyi idő alatt, továbbá így megóvjuk a meggymagot azoktól a káros szennyeződésektől (mint kavicsok, kövek), melyek ha belekerülnek a kazánba komoly károkat tudnak okozni.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a mesterséges technológiával szárított gyümölcsmag jobb paramétereket mutat mint a természetes úton szárított mag.

Milyen kazán alkalmas gyümölcsmag égetésre?

Mivel a gyümölcsmagvak égés közben rendkívül gázosodnak, ezért felhasználásuk csak és kizárólag irányított égésű, automata adagolású kazánokba ajánlott.. Ezeket a kazánokat pellet és apriték égetésére találták ki, így speciális beállítások szükségesek a gyümölcsmagvak tüzeléshez, ami rend szerint csökkentett tüzelőanyag behordást jelent a már említett gázosodás és magas hőérték miatt. Ezen módosítások állandóak maradhatnak, mivel a gyümölcsmagvak hőértéke és állaga mindig egyforma szemben a pellettel, ahol akár minden vásárláskor más összetételű a granulátum, így a beállításokat is módosítani kell.

Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a beállításokat minden esetben nagy gyakorlattal rendelkező szakemberrel végeztessék el, mert a rossz beállítások következménye veszélyes a kazán szerkezetére nézve.

Hogyan működik a meggymag a megfelelő kazánban?

A meggymag használata teljesen más, mint a fa. Kályhába nem is ajánljuk, mert túl nagy egyszerre beadagolt mennyiség esetén a kályha károsodását okozhatja. Pellet égőfejjel történő használat esetén viszont a legjobb minőségű pellethez képest is számottevően kevesebb meggymag is elegendő azonos hőmennyiség előállításához, így gazdaságosabb a használata. Mivel a kazán saját magának adagolja az optimális mennyiségű tüzelőanyagot, és egy meglehetősen kis helyen, megfelelő mennyiségű levegő befújásával működik, így egyáltalán nem releváns az égési ideje, mivel nem kell kézzel rakni a tűzre. Cserében a magas hőértéke miatt nagyon hamar felmelegíti a vizet a fűtési rendszerben, majd a kazán visszaáll parázstartásra, hisz nincs szükség további intenzív tüzelésre. Amint a rendszer visszahűl, a kazán automatikusan újra több levegőt és tüzelőanyagot kap, és a leírt folyamat kezdődik előről. 

Környezettudatosság

A meggymag a megújuló energiaforrássok egyike.

Megfelelően beállított kazán esetén teljesen átlagos a szállópor koncentráció

A közhiedelemmel ellentétben a cianid nem szabadul fel /oxidál/

Termék további képei:


FavoritTrade
Bio Tüzelőanyagok, és Tüzeléstechnikai eszközök kereskedése

Favorit Trade Kft. 2016

MSBT design